Täydellinen lomakohde on sellainen, että vielä loman neljäntenäkään aamuna ei herätessään meinaa uskoa ympärillä olevia olosuhteita. Tuntuu päivätolkulla siltä, että elää jonkun toisen ihanaa elämää. Meillä on takana juuri tällainen mahtava lomaviikko, jonka vietimme Savossa, modernissa puuhuvilassa täydellisessä kesäsäässä.

Kun maaliskuussa koronatilanteen aiheuttamien rajoitusten laajuus alkoi selvitä, miesystäväni teki oikean päätelmän: tänä kesänä kukaan ei matkusta ulkomaille, joten kotimaan lomakohteista on valtava kysyntä. Aloimme siis heti etsiä mökkeilykohdetta meille ja lapsille. Sellaista lomapaikkaa, jossa työleiriä ei ole ja jossa voi todella irtautua arjesta. Sellainen löytyikin Airbnb:stä, kun törmäsimme etsinnöissämme tähän huikeaan, moderniin CLT-mökkiin, Villa Visioon. Miesystäväni tietää työnsä puolesta paljon puurakentamisesta ja erityisesti CLT:stä eli ristiinliimatusta massiivipuusta rakennusmateriaalina, joten valinta oli heti selvä. Elämää CLT-rakennuksessa oli päästävä kokeilemaan.

Toimivaa tilaa rentoon oleskeluun

Monipuolisista tiloista koostuvassa puuhuvilassa oli helppo hengittää ja rentoutua. Villa Visiossa puu tuoksuu ja tuntuu. Massiivipuiset CLT-rakenteet puhdistavat ilmaa ja tuovat tilaan pehmeän tunnelman. Valkovahatun puun parina toimivat hyvin modernit elementit, kuten mattamusta keittiö ja mustat vesikalusteet kylpytiloissa. Iso osa Villa Vision kalusteista on tehty CLT-elementtien jämäpaloista, mikä tekee tästä rakennusmuodosta entistä ekologisempaa. Palaan CLT-rakentamisen etuihin vielä postauksen lopussa.

Lasten suosikki – makuusiipi

Yksi Villa Vision nerokkaista ratkaisuista on makuusiipi, jonne on rakennettu CLT-elementeistä erillinen “kapseli”, joka pitää sisällään kolme makuutilaa. Alemmat “luolat” ovat 120-senttisiä tunnelmallisia makuusoppeja, joihin meidän molempien lapset ihastuivat jo kuvien perusteella. Niiden yläpuolella on isompi makuuparvi, jossa on mahdollista majoittaa jopa kolme nukkujaa. Meidän reissullamme se toimi mahtavasti lasten leikkitilana, jossa syntyi aivan uudenlaisia leikkejä. Makuuparven yläreuna keittiön suuntaan on viistetty auki, joten pienet leikkijät voivat sieltä kurkistella aikuisten puuhia. Makuusiiven perällä on aikuisille erillinen rauhaista makuutila, josta on korkea ikkuna suoraan järvelle.

Järvimaisema porealtaasta

Villa Visiossa meille muodostui nopeasti kaksi lempipaikkaa. Ulkoporeallas oli paitsi lasten, myös aikuisten lemppari ja korvasi saunan monena iltana. Ei ole ihmisellä valittamista, kun saa siemailla kuohuvaa lämpimässä porealtaassa kesäyössä. Myös huvilan edustalla järven rannassa oleva kaunis kivikko oli yksi lempipaikkojani. Hiivin sinne välillä myös itsekseni tunnelmoimaan ja uittamaan varpaita järvivedessä.

CLT taipuu moneksi
Villa Visiossa massiivipuuta on käytetty huomattavan paljon. CLT ei rajoitu ainoastaan seiniin, vaan myös terassi, ala- ja yläpohjan rakenteet sekä vesikaton alusta ovat CLT:tä. Sisällä myös säilytyskalusteet ja liukuovet on tehty CLT:stä. Villa Visiossa CLT haluttiin jättää myös ulkopinnassa näkyviin projektin kokeellisen luonteen mukaisesti, vaikkei materiaalilla ole vielä ulkokäyttöluokitusta. Fimman Villa Visiossa pilotoimalle konseptille on myönnetty Avainlippumerkki ja suunnittelulle Design from Finland -merkki.

teksti: Vilja Vehkaoja / muotoseikka

lue koko blogiteksti täältä

© Fimma Oy 2024 | Tietosuojaseloste | Evästeet